Joc - Eu cine sunt?

Nume alternativ: The Quiz Game
Număr participanţi: 2+
Echipament necesar: pix şi foaie, alcool

Dacă aţi văzut recentul film al lui Quentin Tarantino, "Ingloriouos Basterds", cu siguranţă veţi recunoaşte acest joc.
Fiecare jucător trebuie să scrie pe o foaie numele unei persoane / creaturi faimoase. Poate fi vorba de cineva real, precum Madonna, sau fictiv, precum Micky Mouse. Apoi dă foaia celui din dreapta lui şi primeşte foaia scrisă de cel din stânga. Fără să se uite la ea, şi-o prinde pe frunte, astfel încât ceilalţi să poată vedea ce scrie.
Pentru a afla cine e, jucătorul le pune celorlalţi întrebări la care primeşte răspunsuri cu "da" sau "nu". Când ghiceşte, ceilalţi trebuie să bea o gură de alcool. Apoi se trece la următorul jucător.

Varianta fără alcool:
Fiecare jucător are voie să pună o singură întrebare la o tură. Primul care ghiceşte cine este îi dă poruncă celui din urmă.

Joc - 10 degete


Nume alternativ: 10 fingers
Număr participanţi: 5+
Echipament necesar: alcool

"10 degete" este o variantă alcoolizată a jocului "Niciodată n-am".
Jucătorii se pun în cerc, cu toate degetele ridicate. Primul începe să zică "Niciodată n-am...". Cei care au făcut lucrul menţionat de primul jucător trebuie să lase un deget jos. Ceilalţi (care nu au făcut acel lucru) beau o gură de alcool. Când un jucător ajunge cu toate degetele coborâte, iese din joc.

Joc - Portocala la bărbie


Număr participanţi: 5+
Echipament necesar: portocale

Jucătorii se împart în echipe de câte doi, jucătorii privindu-se faţă în faţă. Fiecare echipă primeşte o portocală, pe care trebuie să o ţină între ei, la nivelul taliei, fără să se ajute de mâini.
Când se dă startul, ei trebuie să încerce să o ruleze până la nivelul bărbiei celui mai scund dintre parteneri.
NU AVEŢI VOIE SĂ FOLOSIŢI MÂINILE!

Joc - Rulează mingea


Număr participanţi: 4+
Echipament necesar: mingi de ping pong

Jocul acesta se adresează cuplurilor adulte.
Fiecare pereche primeşte două mingi de ping pong. El trebuie să ruleze mingea pe sub bluza partenerei, de la capătul unei mâneci până la capătul celeilalte mâneci. Ea trebuie să ruleze mingea pe sub cracii pantalonilor partenerului, dintr-o parte în cealaltă.
Câştigă cei care termină primii.

Joc - Favoritul



Număr participanţi: 10+
Echipament necesar: ruj

Jucătorul care reuşeşte într-un timp limitat să adune cele mai multe pupături este ales "Favoritul". Pupăturile sunt cuantificate numărând semnele de ruj lăsate pe jucători.

Joc - Sticla de lapte

Nume alternativ: Geamantanul*
Număr participanţi: 2+
Echipament necesar: 0

Iată un joc testat. Mie mi-a a plăcut foarte mult şi vi-l recomand cu dragă inimă, mai ales când aveţi de aşteptat ceva (pe tren, la cantină cu prietenii etc.), dar nu numai!

Ce e de făcut? Imaginaţi-vă că aveţi în mijlocul vostru o sticlă de lapte de pe vremuri (cu gura largă). Încercaţi să găsiţi cuvinte care definesc obiecte ce încap în această sticlă.

Jocul începe cam ca la "Fazan": un jucător începe să spună alfabetul în gând, până când altul îi spune "Stop!". Litera la care a rămas este cea cu care trebuie să înceapă cuvinte. Cine nu reuşeşte să găsească un cuvânt când îi vine rândul, e dat afară.

Atenţie! Nu aveţi voie cu noţiuni abstracte!

Exemplu de cuvinte pentru litera "L": linguriţă, limbrici, lapte, leucoplast, licoare, lentilă etc.

Distracţie plăcută!

*În varianta "Geamantanul" regulile sunt aceleaşi, singura diferenţă e că vă imaginaţi că aveţi un geamantan în care trebuie să încapă obiectele.

Joc - Jocul gogoşilor


Nume alternativ: Donut Game
Număr participanţi: 5+
Echipament necesar: gogoşi, aţă

Atârnaţi câte o gogoaşă pentru fiecare participant, la nivelul gurii.

La start, fiecare jucător trebuie să mănânce gogoaşa fără a-şi folosi mâinile. Primul care termină, câştigă.

Puteţi folosi şi alte bunătăţi (mere, covrigi etc.).

Variaţie: puteţi lega la ochi participanţii.

Este un joc foarte amuzant, în care spectatorii se pot distra copios, iar jucătorii îşi savurează provocarea în adevăratul sens al cuvântului.

Distracţie plăcută!

Joc - Lizzie cea ameţită

Nume alternativ: Dizzy Lizzie
Număr participanţi: 6+
Echipament necesar: două bâte de baseball / cozi de mătură

Acesta este un joc perfect pentru o petrecere în aer liber cu familia. Şi nu aveţi nevoie decât de două bâte de baseball / cozi de mătură (sau alt obiect similar).

Este vorba de un joc de ştafetă. Jucătorii se împart în două echipe.

Delimitaţi două trasee, câte unul pentru fiecare echipă. Cozile de mătură le puneţi la capătul traseului. Când se dă semnalul de start, fiecare jucător trebuie să facă, pe rând, următoarele:
  • să fugă la coada de mătură;
  • să apuce coada de mătură drept, ţinându-şi fruntea lipită de partea de sus a acesteia (astfel încât să privească în podea);
  • păstrând această poziţie, trebuie să se rotească în jurul băţului, fără a-şi dezlipi fruntea de băţ (fiecare jucător trebuie să dea 10 ture);
  • când a terminat, trebuie să fugă înapoi la echipă şi să predea ştafeta următorului jucător.
Prima echipă care termină, câştigă.

Problema apare prin faptul că ameţeşti foarte uşor, fiind destul de greu să termini fără să cazi.

Varianta pentru tineri: încercaţi să faceţi acest lucru după ce aţi consumat o cantitate moderată de alcool. Hazul e garantat!

Distracţie plăcută!

PS: Jocul îl puteţi integra într-o olimpiadă, cu mai multe jocuri de ştafetă.

Joc - Lanţul de haine



Număr participanţi: 10+, cu cât mai mulţi, cu atât mai bine
Echipament necesar: 0

Pentru savoarea acestui joc, elementul cheie este surpriza. Aşadar adunaţi jucătorii fără a le spune exact ce urmează să facă, astfel încât să nu le daţi şansa să se pregătească. Mai ales dacă este vară.

Împărţiţi participanţii în două echipe. Alegeţi un cântec şi folosiţi-l pentru a da startul. Fiecare echipă trebuie să formeze un lanţ din piese vestimentare, având timp să facă asta până la finalul cântecului. Pentru realizarea lanţului nu aveţi voie să folosiţi nici un alt element în afară de haine !

Echipa cu lanţul cel mai lung de haine va fi câştigătoare.

Joc - Detectivii

Număr participanţi: 10+, cu cât mai mulţi, cu atât mai bine
Echipament necesar: pix şi foaie

Acesta este un joc perfect pentru a sparge gheaţa, în situaţiile în care s-au reunit mai multe persoane care nu se cunosc.

Jucătorii se împart în echipe. Fiecare echipă îşi alege o "ţintă" din încăpere, o persoană pe care trebuie să o descrie pe o foaie (în cuvinte şi/sau desen). Apoi toate foile sunt adunate într-o urnă. Fiecare echipă îşi trimite un reprezentant, care va extrage o foaie şi va trebui să identifice corect persoana descrisă.

Joc - Mumia


Număr participanţi: 5+, cu cât mai mulţi, cu atât mai bine
Echipament necesar: suluri hârtie igienică

Obiectivul jocului este de a acoperi partenerul de joc cu hârtie, mumifiindu-l cât mai bine. Se formează echipe de doi sau mai mulţi jucători, fiecare echipă primind un sul de hârtie igienică.

Criterii pentru a stabili câştigătorul:
  • cine a terminat primul,
  • cine are mumia cea mai rezistentă (test: mumia face câţiva paşi prin cameră).

Joc - Vânătoarea de baloane


Număr participanţi: 12+
Echipament necesar: baloane, spaţiu larg

Acesta este un joc activ, necesită un spaţiu larg şi multă mişcare!

Împărţiţi jucătorii în 4 sau mai multe echipe. Fiecărei echipe i se atribuie culoarea unui balon. Jucătorii trebuie să adune cât mai multe baloane până când se opreşte muzica.

Înainte de începerea jocului, echipele stau pe margine. În momentul în care începe muzica, aceştia merg în mijloc, unde sunt cât mai multe baloane colorate.

Câştigă echipa care are la sfârşit cele mai multe baloane.

Joc - NU


Nume alternativ: The No Game, Don't say Baby
Număr participanţi: 5+
Echipament necesar: bomboane

Acest joc se desfăşoară pe întreaga durată a petrecerii. Scopul este de a aduna cât mai multe bomboane (puteţi folosi şi altceva ca "monedă": capace, scobitori, ace de siguranţă, coliere din aţă, pixuri etc.).
La începutul jocului fiecare jucător primeşte o bomboană. Pe durata petrecerii, jucătorii trebuie să îi facă pe ceilalţi să spună "nu". Cine rosteşte acest cuvânt, trebuie să îi dea celuilalt bomboana sa.
Câştigă cel care, la sfârşit, are cele mai multe bomboane.

Variaţie: în loc de "nu", va trebui să îi faceţi pe ceilalţi să spună "Baby" (sau în română: iubi, iubitul, iubita, iubire etc.).

Joc - Atingerea amibei

Nume alternative: Ameoba Tag
Număr participanţi: 5+
Echipament necesar: 0

Scopul jocului este să încercaţi să vă feriţi de atingerea amoebei.
Înainte de a începe jocul, stabiliţi limitele terenului. Un jucător este ales să fie amiba. Ceilalţi fug de el. Dacă amiba reuşeşte să atingă un jucător, se ia de mâini cu el şi formează o amibă mai mare. Când amiba e formată din patru jucători, se desparte în două amibe mai mici, fiecare continuând să fugărească jucători.
Ultima persoană rămasă devine amiba la tura următoare.

Joc - Cursa banana pong


Nume alternative: Banana pong race
Număr participanţi: 5+
Echipament necesar: banană, minge de ping pong, sfoară

Trasaţi o linie de start şi una de final, cu o distanţă de aproximativ 3 m între ele. Toţi jucătorii trebuie să îşi lege un capăt al sforii de talie, iar la celălalt capăt banana, care să atârne aproape de pământ. La linia de start puneţi câte o minge de ping pong pentru fiecare jucător.
Daţi startul! Jucătorii au voie să direcţioneze mingea doar cu banana. Primul care îşi trimite mingea dincolo de linia de final câştigă.

Joc - Întrebare şi răspuns


Nume alternative: ruşine mie, dar nici numele original nu îl mai ţin minte
Număr participanţi: 5+
Echipament necesar: pix şi foaie

Jocul constă în a trage dintr-o grămăjoară o întrebare, urmând ca cel pe care tu îl alegi să tragă din altă grămăjoară un răspuns. Apoi el trage o întrebare ş.a.m.d.
Dar de ce e aşa distractiv? Datorită asocierilor dintre întrebări şi răspunsuri care se formează.

Întrebările şi răspunsurile le puteţi imprima pe nişte cartoane/foi sau le puteţi scrie de mână (dacă aveţi suficientă răbdare). Şi dacă imaginaţia vă roade prea tare, puteţi crea propriile variante de întrebări şi răspunsuri, pe lângă cele 31 pe care vi le oferim noi.
Nu uitaţi să le amestecaţi înainte de a le pune în grămăjoară!

Întrebări
1. Ţi-ar plăcea să fii miliardar?
2. Ţi-ar plăcea să te găseşti într-un harem?
3. Vizitezi des restaurante?
4. Mergi cu plăcere la serviciu?
5. Poţi naşte un atlet?
6. Porţi perucă?
7. Ai deficienţe?
8. Îţi place muzica?
9. Întotdeauna eşti aşa politicos ca azi?
10. Eşti capabil să iubeşti?
11. Îţi place sticla?
12. Îţi place să dansezi?
13. Ţi-ar plăcea să stai lângă mine?
14. Îţi plac copiii?
15. Poţi fii demn de încredere?
16. Ai des întâlniri?
17. Mă iubeşti?
18. Te comporţi decent când eşti beat?
19. Eşti gelos?
20. Întotdeauna mănânci atât de mult?
21. Crezi în miracole?
22. Îţi pare rău că eşti căsătorit?
23. Ţi-ar plăcea să te îmbeţi azi?
24. Crezi în dragoste liberă?
25. Eşti modest?
26. Ţi-ar plăcea să ai mulţi prieteni noi?
27. Minţi des?
28. Poţi linguşi?
29. Pot să mă bazez pe tine?
30. Fumezi des?
31. Poţi fi tandru?

Răspunsuri
1. Nu, am încercat odată, dar nu a ieşit nimic.
2. Acesta este hobby-ul meu.
3. Fiind în pragul disperării doar.
4. Nu suntem îngeri. Astfel de lucruri se întâmplă.
5. Cine este fără de păcat?
6. Da, mai de grabă!
7. O fac cu cea mai mare plăcere.
8. Numai în momente de slăbiciune.
9. Nu sunt capabil de un lucru atât de stupid.
10. Acesta este visul meu.
11. Nu, sunt bine crescut.
12. Îţi voi răspunde în privat.
13. Mai bine aş păstra tăcerea.
14. Numai în baie.
15. În orice altă zi.
16. Prin nici un mod!
17. Numai când sunt treaz.
18. Dacă e frig afară.
19. Sistematic.
20. Într-o zi de salariu.
21. Este destul de necesar sâmbăta.
22. Pentru a face timpul să treacă.
23. Numai când mă odihnesc într-o staţiune.
24. Dacă ai mulţi bani.
25. Oamenii nu vorbesc despre asta cu glas tare.
26. La ora prânzului.
27. Când e avantajos.
28. Visez la asta după fiecare cină.
29. Nu ar face nici un rău.
30. Spre seară.
31. Când am o dispoziţie poetică.

Joc - Mima

Nume alternative: Charades
Număr participanţi: 2+
Echipament necesar: 0

"Mima" este un joc foarte popular în rândul persoanelor de diferite vârste, fiind accesibil, provocator şi distractiv. Este în topul jocurilor de petrecere, fiind ştiut de majoritatea persoanelor. Dar dacă cumva voi sunteţi veniţi în vizită de pe Marte sau altă planetă îndepărtată şi nu ştiţi ce e "Mima", vă invit să citiţi în continuare.

Principiul jocului? Cineva trebuie să transmită altcuiva un cuvânt, concept, idee, nume etc. fără a folosi limbajul verbal sau indicatori (nu are voie să arate cu degetul). Pe scurt: cineva mimează, altcineva trebuie să ghicească ce se mimează.
Varianta clasică spune că vă trebuie un cronometru pentru a vedea când i-a expirat mimului timpul, o foaie şi un pix pentru a păstra scorul dacă jucaţi pe echipe, un arbitru neutru.
Puteţi însă lăsa de o parte scorul şi arbitrul, oricum amuzamentul e dat de modul în care mimează cineva, nu de faptul că o anume echipă câştigă. Iar pentru a cronometra, un telefon mobil sau un ceas de mână merg foarte bine.

Regulile pe lung: Vă împărţiţi în două echipe. Echipa A alege un cuvânt, care trebuie mimat de un reprezentant din echipa B în faţa coechipierilor săi. Aceştia trebuie să găsească rezolvarea înainte de a se scurge timpul limită (de obicei 5 minute).
Dacă echipa B găseşte cuvântul, primeşte 1 punct. Dacă nu reuşeşte acest lucru şi timpul expiră, primeşte 0 puncte. După expirarea timpului, vine rândul echipei A de a ghici un cuvânt.
Fiecare membru dintr-o echipă va ajunge, prin rotaţie, să mimeze ceva.
Câştigă prima echipă care face 10 puncte sau echipa care are cele mai multe puncte după ce au mimat toţi membrii fiecărei echipe.
Variantă: nu jucaţi pe echipe. Cine găseşte răspunsul, primeşte dreptul de a mima următorul cuvânt (ales de cel care a fost mim înaintea lui).

Cum (nu) se mimează?
Nu vorbiţi!
Nu mimaţi litere, silabe, număr de litere din cuvânt!
Dacă aveţi de mimat un titlu, puteţi arăta cu degetele câte cuvinte sunt în total (de exemplu, arătaţi trei degete pentru "Pe aripile vântului") şi cu al câtelea cuvânt începeţi (mai ridicaţi o dată cele trei degete dacă începeţi să mimaţi "vânt").
Nu vă folosiţi de "recuzită" pentru a mima!
Nu indicaţi obiecte din jur, haine de pe voi etc.! (s-ar pierde rostul dacă cineva care mimează "tablou" ar arăta spre unul cu degetul, nu?)

Dacă indicaţi spre cineva cu arătătorul, ţinând arătătorul de la cealaltă mână pe nas, înseamnă ca acela a găsit exact cuvântul mimat.
Dacă doar indicaţi spre cineva cu arătătorul (fără a vă atinge nasul), înseamnă că acela e cel mai aproape de rezolvare până la acel moment.

Joc - Eşti acolo, Moriarty?

Nume alternative: Are you there, Moriarty?
Număr participanţi: 2+
Echipament necesar: ziar

Se aleg doi jucători pentru a participa la duel (Moriarty şi Holmes). Fiecare jucător e legat la ochi şi înarmat cu un ziar rulat (sau balon lung umflat, sabie de plastic, practic orice altceva aflat la îndemână, dar care să nu prezinte risc de rănire). Apoi jucătorii se întind pe spate, cap la cap, cu o distanţă de circa un metru între ei.
Holmes începe întrebând "Eşti acolo, Moriarty?". Acesta, când e gata, răspunde "Da.". După acest răspuns, Holmes încearcă să îl lovească pe Moriarty peste cap cu ziarul. Pentru a se feri, Moriarty poate alege să stea nemişcat, să îşi mişte doar capul sau să se rostogolească pe o parte.
Dacă reuşeşte să îl lovească, Holmes câştigă. Dacă nu, vine rândul lui Moriarty să întrebe "Eşti acolo, Holmes?".
Primul jucător lovit e eliminat şi altul îi ia locul. Obiectivul jocului este să rămâi în joc cât mai mult timp posibil.
Pentru jocul în doi: dacă reuşeşte să îl nimerească pe adversar, jucătorul are dreptul la încă o rundă. Dacă nu îl nimereşte, e rândul celuilalt.

Strategie: direcţia în care hotărăşte jucătorul să se rostogolească sau dacă merită să se rostogolească determină dacă jucătorul va fi lovit de oponent sau nu. Un jucător care se poate rostogoli repede după ce vorbeşte ar putea fi avantajat în acest joc. Oricum, distracţia constă foarte mult şi în spectacolul şi umorul oferit mai degrabă decât strategia jocului.

Joc - Chiţăie porcule chiţăie

Nume alternative: Squeak Piggy Squeak, Grunt Piggy Grunt etc.
Număr participanţi: 5+
Echipament necesar: scaune

Alegeţi un "fermier". Ceilalţi jucători vor fi purceluşii. Fermierul e legat la ochi, iar purceii formează un cerc în jurul lui. Fermierul e învârtit de trei ori, apoi trebuie să se ducă la un purcel şi să se aşeze în poala acestuia. Apoi fermierul spune "Chiţăie, porcule, chiţăie!" (sau "Grohăie, porcule, grohăie!"). Purcelul îndeplineşte comanda, iar fermierul trebuie să ghicească numele jucătorului în poala căruia stă.
Dacă ghiceşte corect, purcelul devine fermierul în runda următoare. Dacă nu, acelaşi jucător rămâne fermierul şi în runda următoare.

Trăiască porcii!

Joc - Şapte minute în Rai

Nume alternative: Seven minutes in Heaven
Număr participanţi: 5+
Echipament necesar: 0

"Şapte minute în Rai" este un joc de cuplat/îmbârligat/sărutat etc.
Ideea principală e că un băiat şi o fată ajung închişi într-o debara/dulap/cameră strâmtă/toaletă întunecată, pentru 7 minute. În acest timp pot să facă ce vor, inclusiv să se holbeze unul la altul, dacă aşa simt ei nevoia (dar e cam greu să te holbezi la cineva pe întuneric, nu?).

Regulile: Se alege un Zeu. Acesta alege două persoane care să fie trimise în Rai (dulapul întunecat) pentru 7 minute - cronometraţi cu un telefon mobil. Zeul poate alege şi o singură persoană care să îl însoţească pe el în Rai.
Alegerea poate fi făcută şi la întâmplare, trăgând la sorţi numele participanţilor dintr-o pălărie de exemplu.
Se presupune că cele două persoane încuiate în "Rai" se vor săruta, îmbrăţişa, pipăi. Dar nu este obligatoriu (totul trebuie făcut cu consimţământul ambelor părţi!). Puteţi la fel de bine să faceţi schimb de reţete, să vă spuneţi bancuri sau pur şi simplu să scoateţi sunete ciudate pentru a vă distra văzând feţele suspicioase ale celorlalţi după ce coborâţi din "Rai".
În aceste 7 minute restul jucătorilor pot dansa, mânca, spune bancuri, trage cu ureche etc.

Atenţie! Nu uitaţi oamenii încuiaţi acolo. Ideile geniale de genul "hai la o pizza" trebuie amânate pentru când nu e nimeni în "Rai".

Joc - Avioane

Nume alternativ: Battleship
Număr participanţi: 2
Echipament necesar: pix şi foaie

Jocul acesta e ideal pentru momentele acelea în care te plictiseşti de moarte ascultându-l pe proful de mate trăncănind, pentru că face timpul să treacă mai repede şi te ajută să îţi sară somnul.
Scopul principal al jocului este să dobori avioanele adversarului înainte de a le doborî el pe ale tale. Un avion e doborât dacă e lovit în cap.

Ce trebuie să faci? Desenează pe o foaie de hârtie (de preferat de mate) două tabele cu 10 rânduri şi 10 coloane. Numerotează laturile ca în desen. Corupe-l şi pe colegul de bancă să facă la fel.
De acum înainte trebuie ca nici unul să nu mai poată vedea în foaia celuilalt (puneţi ceva între voi, staţi spate în spate etc.).
Pe tabla ta (cea din stânga) desenează 3 avioane. Ţine cont că avioanele nu au voie să se suprapună (două avioane să aibă coordonate comune) şi că fiecare avion trebuie să aibă toate coordonatele în careu. Un exemplu de aranjare al avioanelor e oferit în desen. Tot pe tabla ta vei marca punctele în care te bombardează adversarul.
Tabla adversarului o vei folosi pentru a marca coordonatele avioanelor lui.
În cazul în care nu e lovit niciun avion, marchează cu un punct. Dacă e lovit, foloseşte un X, iar dacă e lovit în cap o bulină.

Cum se desfăşoară jocul? Cam aşa:
c7
nimic. g4
lovit. b2
lovit. c8
mort. a5
nimic. h4
nimic. c2
lovit. h5
etc.

Aşa că baftă la bombardat! şi spuneţi-ne şi nouă cum vi se pare jocul.

Joc - Adevăr sau provocare


Nume alternativ: Truth or Dare
Număr participanţi: 2+
Echipament necesar: sticlă

Participanţii se aşează într-un cerc, având o sticlă culcată în mijloc. Jocul începe când un jucător învârte sticla. El va întreba persoana către care "ţinteşte" sticla: "Adevăr sau Provocare?". "Ţintitul" trebuie să aleagă una din variante.
Dacă alege Adevăr, primul îi va pune o întrebare la care trebuie să răspundă sincer.
Dacă alege Provocare, cel care a învârtit sticla va alege două porunci, "ţintitul" trebuind să îndeplinească, la alegere, una din ele.
Apoi "ţintitul" învârte la rândul lui sticla şi jocul continuă.

Jocul poate fi neplăcut pentru cei mai timizi. De asemenea, întrebările pot deveni foarte personale/jenante, aşa că aveţi grijă cu cine jucaţi. Eventual puteţi stabili de comun acord ca tot ce se discută/face în timpul jocului să rămână între voi. Poate căpătaţi mai mult curaj dacă ştiţi că nu vor mai afla şi alţii aceste lucruri (e vorba şi de încredere aici).
În afară de aceste aspecte, jocul reprezintă o ocazie bună de a-i cunoaşte mai bine pe ceilalţi, dar şi pe tine. Cât de departe poţi merge? Cât de îndrăzneţ/îndrăzneaţă poţi fi?
Dacă aveţi un grup bine închegat şi deschis la astfel de "experimente", distracţia e garantată.

De asemenea, jocul poate fi jucat şi în cuplu... elementele picante ţin doar de imaginaţia voastră.

PS: pentru idei de porunci şi întrebări, puteţi folosi şi http://www.getdare.com/.

Joc - One up, one down

Număr participanţi: 5+
Echipament necesar: 0

La începutul acestui joc, trebuie ca doar o persoană să ştie regula!
Toţi jucătorii se aşează într-un cerc şi fiecare, pe rând, alege o variantă de răspuns dintre:
* one up, one down
* two up
* two down
Cel care ştie regula le va confirma dacă au ales varianta corectă sau nu.
Dacă cineva crede că a găsit regula, va continua să joace oferind numai variantele corecte.
Jocul continuă până când şi-au dat toţi seama de regulă sau au ajuns prea frustraţi ca să mai încerce.

Regula este: expresiile se referă la poziţia mâinilor (una sus, una jos; ambele sus; ambele jos). <- Selectaţi pentru a vedea.

Joc - ABC


Număr participanţi: 2+ (cu cât mai mulţi, cu atât mai bine)
Echipament necesar: alcool

Jocul seamănă puţin cu Bălţi, fiind până la urmă un pretext pentru a bea cât mai mult.

Reguli: Vă aşezaţi în cerc. Primul începe cu o propoziţie de genul "A de la alcool.". Următorul trebuie să spună tot ce s-a zis înaintea lui şi să adauge ceva. De exemplu "A de la alcool. B de la bambus". Al treilea "A de la alcool. B de la bambus. C de la ciocârlie.".
Aţi prins ideea. Şi, aşa cum aţi anticipat probabil, cel care greşeşte bea.

Pare banal? Încercaţi o dată. După câteva pahare, veţi reinventa alfabetul garantat.

Joc - Niciodată n-am


Nume alternative: N-am făcut niciodată, Never have I ever
Număr participanţi: 5+
Echipament necesar: scaune

Jucătorii se aşează pe scaune, într-un cerc. Unul din jucători nu va avea scaun şi va sta în centrul cercului. Acesta trebuie să menţioneze un lucru pe care nu l-a făcut niciodată. Exemple: niciodată nu am sărit cu paraşuta, niciodată nu am mâncat iarbă, niciodată nu m-am bătut cu cineva cu perne.
Toţi cei care au făcut acel lucru trebuie să se ridice şi să îşi caute alt loc cât mai repede, altfel riscă să rămână chiar ei în picioare. Dacă nu se ridică nimeni, cel din mijloc va continua să spună lucruri pe care nu le-a făcut vreodată, până găseşte ceva.
Singura problemă e lipsa de inspiraţie şi a vă aduce aminte dacă aţi făcut sau nu anumite lucruri.
Distracţie plăcută!

Joc - Bălţi

Nume alternative: Bonţi, Şapte, Bizz Buzz etc.
Număr participanţi: 5+
Echipament necesar: alcool

Dacă jucaţi "Bălţi", veţi ajunge să apreciaţi enorm clasa a 2-a, când aţi învăţat matematica. De ce? Aflaţi în continuare.

Regulile sunt simple: Vă aşezaţi într-un cerc şi vă apucaţi să număraţi pe rând. Primul spune 1, al doilea 2 etc. DAR ori de câte ori ajungeţi la un număr care are 7 în nume (ex: 7, 17, 27) sau care e multiplu de 7 (ex: 14, 21, 28), trebuie ca cel al cărui rând este să spună "bălţi!" şi se inversează sensul jocului. Dacă cineva greşeşte (spune un număr în loc de bălţi), trebuie să bea şi reîncepe numărătoarea.
Exemplu de joc în trei oameni: Mihai zice 3, Ana 4, Vlad 5, Mihai 6, Ana bălţi, Mihai 8, Vlad 9 etc.

Pare uşor la prima vedere, dar după câteva pahare numere precum 54 vor deveni divizibile cu 7. Spor la numărat!

Joc - Cadavrul fermecător

Nume alternativ: Cadavre exquis
Număr participanţi: 2+
Echipament necesar: pix şi foaie

Jocul a fost inventat de suprarealişti în 1925, fiind bazat pe asocieri de cuvinte (şi nu numai).
Regula de bază e simplă: cineva scrie un cuvânt pe o foaie, apoi o îndoaie şi o pasează următorului jucător. Acesta scrie alt cuvânt şi aşa mai departe.
Reguli adiţionale pot fi impuse: temă strictă (ex: doar despre copaci), structură fixă (substantiv, adjectiv, verb, adverb etc.), fiecare scrie o parte a unei fraze, fiecare scrie un vers (având posibilitatea de a vedea ultimele două-treci cuvinte scrise de precedentul pentru a face o conexiune) etc.
În final, foaia se despătureşte şi se citeşte "capodopera". Uneori pot ieşi lucruri chiar amuzante.

A, şi poate vă întrebaţi de unde vine numele jocului? Prima dată când a fost jucat, rezultatul a fost "Le cadavre exquis boira le vin nouveau.". Mai pe româneşte, "Cadavrul fermecator va bea vinul cel nou.".
Jocul nu s-a oprit doar la cuvinte, el fiind folosit şi în artă. Câteva exemple de desene puteţi găsi aici.

Joc - Cercul morţii


Nume alternative: Patru regi, Regii berii, Inelul de foc, Kings, King's Cup, Circle of Death etc.
Număr participanţi: 5+
Echipament necesar: alcool, un pachet de cărţi

Cărţile de joc (fără jokeri), amestecate şi cu faţa în jos, se dispun sub forma unui cerc, în centrul căruia se pune un pahar cu băutură alcoolică (dar trebuie ca fiecare jucător să aibă şi propriul pahar cu băutură lângă el). Jocul începe cu o persoană care trage o carte, care este urmată de o acţiune; fiecare persoană trage la rândul ei câte o carte, până ce au fost traşi toţi regii sau până când nu mai sunt cărţi, moment în care se sfârşeşte jocul.

După cum spuneam, cărţile de joc sunt asociate cu anumite acţiuni. Iată cum:
2 = is for you: tu alegi pe cineva care trebuie să bea.
3 = is for me: tu bei.
4 = is for whores: beau fetele.
5 = thumb power: cel care trage cartea poate, în orice moment, să pună degetul mare pe masă, la fel trebuind să facă şi toţi cei care îl observă că face acest lucru; cel care rămâne ultimul trebuie să bea. Cartea îşi pierde valabilitatea când e tras alt 5 sau dacă a fost folosită.
6 = is for dicks: beau băieţii.
7 = Heaven power: cartea e similară cu 5, doar că trebuie să foloseşti arătătorul pentru a indica cerul.
8 = get a mate: îţi alegi pe cineva şi beţi împreună.
9 = bust a rhyme: cel care a tras cartea trebuie să spună un cuvânt, următorii adăugând la şir cuvinte care rimează; acest lucru continuă până când cineva greşeşte (spune un cuvânt care a mai fost sau care nu rimează) şi trebuie să bea.
10 = toilet man: cel care trage cartea are voie la toaletă. Cartea poate fi folosită oricând în timpul jocului sau oferită altui jucător care are nevoie disperată de ea. Sau little man (variantă în cazul în care nu dispuneţi de o toaletă): toată lumea îşi imaginează că e un omuleţ micuţ pe marginea paharului său. Înainte de a bea, trebuie să îl dea la o parte, iar după ce a terminat să îl pună la loc. Dacă se mai trage un 10, înseamnă că aveţi doi omuleţi pe pahar etc.
J (Valet) = rulemaster: cel care trage cartea are voie să instaureze o regulă (exemple: fără înjurături; toţi trebuie strigaţi după numele mamei; interzicerea folosirii numelor de orice fel; jucătorii trebuie să geamă înainte de a bea; interzis arătatul cu degetul etc.). Un alt valet tras nu anulează regulile de dinainte. Cel care încalcă regulile trebuie să bea.
Q (Damă) = question: cel care a tras cartea pune cuiva o întrebare; acesta trebuie să NU răspundă, ci să pună altcuiva o întrebare; tot aşa, până când cineva greşeşte (răspunde sau tace), caz în care trebuie să bea.
K (Popă) = king's cup: cine trage popa poate turna o cantitate (decentă) din băutura sa în paharul din centru (cupa regelui). Totodată, ori de câte ori e tras un popă, acesta e aşezat pe paharul din centru. Persoana care trage ultimul popă trebuie să bea tot ce e în pahar. La acest punct se termină jocul.
As = waterfall: Toată lumea începe să bea în acelaşi timp, dar nimeni nu are voie să se oprească înaintea celui din dreapta lui. Cel care a tras asul se opreşte primul, când hotărăşte el.

Aveţi grijă la gradele de alcool şi distracţie plăcută!

Joc - Vremea poveştilor


Nume alternativ: Storytime
Număr participanţi: 2+
Echipament necesar: 0 (pix şi foaie pentru varianta scrisă)

Storytime e un joc ce merge foarte bine când aveţi de aşteptat ceva / pe cineva.
E foarte uşor de jucat, existând mai multe variante. Principiul de bază e următorul:
O persoană începe o poveste, apoi fiecare persoană, când îi vine rândul, adaugă câte ceva la poveste, până când se sfârşeşte povestea.
Destul de simplu, nu?
Iată şi câteva variaţii:
*** Stil liber: Fiecare persoană adaugă la poveste cât de mult vrea. Când termină de spus tot ce avea, vine rândul următorului jucător. Ca variaţie, jucătorii pot cădea de acord ca după ce termină ce au de spus, să descrie un obiect / element din poveste (de exemplu, ce culoare avea cerul în poveste etc.).
*** O frază: Fiecare jucător are dreptul să adauge o singură frază la poveste atunci când e rândul lui. Frazele pot fi oricât de lungi sau scurte, dar nu au voie să includă părţi separate de ";". Exemplu: e permis "Iepuraşul s-a plimbat prin pădure, a băut apă şi s-a întâlnit cu un lup pletos.", dar nu e permis "Iepuraşul s-a plimbat prin pădure; la sfârşit avea nămol pe lăbuţe.".
*** Un cuvânt: Fiecare persoană adaugă un singur cuvânt la poveste, fără excepţii. Cuvântul nou adăugat trebuie să aibă sens când e pus lângă cuvântul de dinainte.

Storytime se poate juca atât oral, cât şi în scris, în funcţie de preferinţele voastre.

Joc - Casa bunicii


Număr participanţi: 5+ (cu cât mai mulţi, cu atât mai bine)
Echipament necesar: 0

Jocul seamănă din anumite puncte de vedere cu Psihiatrul.
La bunica se ţine o petrecere. Pentru a participa, fiecare invitat trebuie să aducă un anumit obiect. Dacă obiectul e primit sau nu, depinde de regula stabilită.
Pentru fiecare rundă, un jucător stabileşte o regulă (fără a o împărtăşi celorlalţi), apoi începe jocul.
Primul jucător spune: "Mă duc la casa bunicii şi iau cu mine ____". Cel care a stabilit regula apoi judecă "Poţi veni" sau "Îmi pare rău, nu ai voie la petrecere". Când vine rândul lui, el trebuie să dea un exemplu de un obiect care poate sau care nu poate fi adus.
Dacă un jucător crede că a găsit regula, trebuie să continue să răspunde cu nume de obiecte valide.
Runda continuă până când toţi au găsit regula. Apoi se alege o nouă regulă.
Câteva exemple de reguli:
* puteţi aduce numai ceva colorat _____
* puteţi aduce numai ceva care începe cu _____
* puteţi aduce numai ceva care se găseşte _____
Variantă: pentru un joc mai rapid, puteţi trece peste formalităţile de formulare, jocul desfăşurându-se ca un şir continuu de cuvinte. Practic, în loc de a zice "Mă duc la casa bunicii şi iau cu mine o mătură", ziceţi doar "mătură".

Joc - Psihiatrul


Nume alternative: Corabia nebunilor etc.
Număr participanţi: 5+ (cu cât mai mulţi, cu atât mai bine)
Echipament necesar: 0

Toţi jucătorii se aşează într-un cerc. Unul din ei e ales "Psihiatru". Această persoană trebuie să părăsească încăperea cât timp ceilalţi se pregătesc de joc.
Cât timp Psihiatrul e afară, astfel încât nu poate auzi ce se petrece în cameră, restul jucătorilor aleg o boală psihologică imaginară, pe care o vor avea cu toţii. Poate fi folosită orice "boală", indiferent cât de evidentă, vagă, figurativă, ipotetică sau stupidă este.
Uite şi câte exemple de "boli":
- fiecare crede că e persoana care stă la două scaune în dreapta lui;
- toată lumea răspunde cu accent moldovenesc;
- când o persoană poartă ochelari, e Leonardo da Vinci; altfel, e Monica Lewinsky;
- toţi au o manie pe o anumită culoare, cuvânt, obiect etc.
Trebuie doar să fiţi creativi! Şi aveţi grijă ca Psihiatrul să nu ştie de la început de ce boală suferiţi!
Cele mai bune boli sunt cele creative şi neobişnuite, dar la început s-ar putea să vreţi o regulă mai uşoară, ca să înţeleagă toată lumea cum merge jocul.
Aşadar, după ce v-aţi hotărât asupra unei boli, cineva îl cheamă pe Psihiatru, care vine în mijlocul cercului. Acum este răspunderea lui de a afla de ce anume suferă "pacienţii" săi. Face asta punând întrebări individuale despre orice şi fiind atent la orice excentricitate (gest, mimică etc.) sau inconsistenţă în răspunsuri.
Dacă un bolnav spune sau face un lucru ce nu se potriveşte cu boala lui, trebuie ca cineva să strige "PSIHIATRU!". Apoi, cel care a greşit şi cel care a strigat vor face schimb de locuri. Uneori astfel de răspunsuri apar din greşeală, dar ele pot fi formulate şi intenţionat, mai ales când răspunsul corect i-ar permite Psihiatrului să pună diagnosticul prea repede (de exemplu, dacă toţi se prefac a fi o anumită persoană şi cineva e întrebat "Cum te cheamă?", jocul ar fi teribil de scurt).
Jocul se termină când Psihiatrul pune diagnosticul corect. Apoi e ales alt Psihiatru şi începe un nou joc.

De obicei jocul ţine până se plictiseşte lumea, oboseşte sau rămân prea puţini oameni pentru a fi distractiv.

De ce?

Acest blog e pentru tine şi pentru petrecerea ta. De ce? Pentru că există o mulţime de teme de petrecere şi jocuri, de care poate ai uitat sau încă nici nu ai aflat, care ar merge perfect la petrecerea ta. Şi pentru că vrei ca petrecerea ta să fie cea mai tare.

PS: dacă ştii un joc super tare, spune-ne şi nouă, îl vom publica.